Direktlänk till inlägg 6 oktober 2009

Cusenier orange - en fläkt av Frankrike

Av Th - 6 oktober 2009 10:33

När vi var små fick vi höra talas om Cusenier orange. Pappa uttalade det närmast som kysinn åransch. Det var helt säkert riktigt, han for till Paris 1922 och stannade där i många år, lärde sig språket, byggde upp ett företag som importerade franska tyger, knappar, kläder, väskor m.m


I början på 1930-talet blev han anställd som försäljningschef för Sverige i gummidäcksfirman Michelin. Det var en blomstrande tid, men så kom andra världskriget och gjorde slut på alltsmmans. Inte ett enda bildäck fick längre importeras och pappa blev arbetslös. Till råga på allt hann man taxera honom en gigantisk s.k värnskatt.

Så började kriget för vår del, i djup fattigdom och förtvivlan.

Pappa bytte inriktning, klarade sig ändå väl och lär ha lyckats betala hela den stora skatteskulden.


I Paris hade han väl kommit i kontakt med denna läckra apelsinlikör och senare såg han till att alltid ha den hemma. Jag har en 70-centiliters flaska kvar, som förmodligen är inköpt på systemet på 1950-talet, det finns ännu ett lager gul, simmig likör i botten.

 

Det är en rätt påkostad flaska med långsmal åttakantig hals.

Denna likör höll 38% styrka och pappa ansåg att detta var den enda rätta likören till crèpes suzettes, också en av många spännande märkvärdigheter från pappas franska tid som vi hörde om när vi var små.

 

I nyare recept använder man Cointreau till crèpes suzettes.


För några år sedan fanns likören ännu som beställningssortiment på systemet, men nu endast 24-procentig.


År 1972 var jag på en geologexkursion i Europa och passerade bl.a Caen. I en bar beställde jag Cusenier orange, men dom hade inte ens hört talas om den, jag som väl hade trott att dom skulle hoppa högt i glädjen över att en utlänning beställde denna exklusivt förnäma franska produkt.


Jag vet inte vad Cusenier betyder, troligen är det helt enkelt ett namn. Det påminner dock om det franska ordet för kök, cuisine. I Facebook finns en person med namnet Paul-Emile Cusenier.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Th - 25 november 2014 12:49

Värk i magen. Barnmatsburk med smör o ett glas mjölk. Var tvungen att diska först, det var inte särkilt mycket, men måste göras ordentligt, jag fick till och med tillgripa tvålull. Barnmaten var pasta bolognese. Pasta, ett egendomligt ord som s...

Av Th - 23 november 2014 13:53

Jag måste tacka för alla positiva kommentarer till mina inlägg i denna sporadiskt uppdaterade blogg! Tyvärr förekommer även kommentarer där meddelaren tycks vara ur balans, kanske påverkad av för mycket jästa och destillerade drycker. Jag vet att j...

Av Th - 14 november 2014 15:49

Minns ej nåt riktigt liknande. Konstant snuva, hostar, nyser. Bafucin. Det är elfte dagen nu.   Jag litar på att det går över av sig själv.   För en vecka sedan hade jag såna smärtor av att svälja, att jag åkte in akut klockan fyra på mor...

Av Th - 12 november 2014 12:47

Så det kan bli. Stackars mänskligheten, ensam på sin planet här i universum, fanastiskt fixerad vid sin egen fortplantnings mekanismer.   Jag har nu äntligen gått igenom hela disken, När den har torkat ska jag kolla antalet objekt med tallrikar, ...

Av Th - 5 november 2014 23:55

- Vilken lycka! Men tro inte USA går att rädda, USA är sedan länge förlorat.   - Myrorna ska upphöra i Stockholm, det är en verkligt sorglig nyhet. Birkastan som en gång för länge sedan var en trivsam och tilltalande stadsdel, tar ännu ett steg m...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards