Direktlänk till inlägg 18 oktober 2010

Läcker kyckling in Schlemmertopf

Av Th - 18 oktober 2010 08:59

Till slut gjorde jag ett försök.


Punkt ETT. Se till att du har god tid på dig!


Schlemmertopf betyder läckergryta, dvs schlemmer på tyska är någonting högst läckert och njutbart i matväg. Kallas också Römertopf dvs romargryta, då tillagningsmetoden tydligen användes på de gamla romarnas tid, en tid då människor verkligen uppskattade läcker mat. Precis som det ska vara, är det gott så är det också nyttigt, glöm inte det!


Har ni hört det nya sanslösa tramset om optimal föda av blåbär, kanel, mandel och lax, ett sådant ridiculöst trams!


Nu till lergrytan. Om den är torr är lergodset en aning poröst och kan därmed släppa igenom vatten och vattenånga. Effekten är marginell, men börja med att lägga grytans delar i kallt vatten några minuter, både över- och underdelen.


Lägg nu i grytan en tillagningsklar kyckling (tyvärr är de läbbiga kromosombroilersarna det enda man får tag på i vanliga livsmedelsaffärer, men det går det också).


Salta fågeln rejält utvändigt och invändigt. Det går åt flera kryddmått, ja, teskedar, salt.


Skär en stor, skalad gul lök i skivor och stoppa in i kyllingen.


Pula in en stor knippa persilja samt flera rejäla matskedar smör i kroppen på broilern.

Använd för guds skull ingen vitlök eller annat äckel-bäckel.   


Lägg på grytlocket och ställ in det hela i den kalla ugnen.


Sätt ugnen på 250 grader celsius, ganska varmt alltså.


Låt den stå i 1,5 timmar.


Stäng av ugnen och vänta uppåt en halvtimme innan du vågar lyfta ut grytan.


När du lyfter på locket har du den mest underbart läckra, saftiga, delvis knapriga, förtäring som är möjlig att åstadkomma.


Ät nu inte för mycket!   


När allt har sedermera har kallnat drar du loss de möra köttbitarna från benen och lägger i lämplig ask i kylskåpet. Det är sedan underbart som ingredienser till läckra kycklingsandwiches (med majonnäs och curry), eller till en egen rätt med ris och currysås.


MUMS!   


// Thom

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Th - 25 november 2014 12:49

Värk i magen. Barnmatsburk med smör o ett glas mjölk. Var tvungen att diska först, det var inte särkilt mycket, men måste göras ordentligt, jag fick till och med tillgripa tvålull. Barnmaten var pasta bolognese. Pasta, ett egendomligt ord som s...

Av Th - 23 november 2014 13:53

Jag måste tacka för alla positiva kommentarer till mina inlägg i denna sporadiskt uppdaterade blogg! Tyvärr förekommer även kommentarer där meddelaren tycks vara ur balans, kanske påverkad av för mycket jästa och destillerade drycker. Jag vet att j...

Av Th - 14 november 2014 15:49

Minns ej nåt riktigt liknande. Konstant snuva, hostar, nyser. Bafucin. Det är elfte dagen nu.   Jag litar på att det går över av sig själv.   För en vecka sedan hade jag såna smärtor av att svälja, att jag åkte in akut klockan fyra på mor...

Av Th - 12 november 2014 12:47

Så det kan bli. Stackars mänskligheten, ensam på sin planet här i universum, fanastiskt fixerad vid sin egen fortplantnings mekanismer.   Jag har nu äntligen gått igenom hela disken, När den har torkat ska jag kolla antalet objekt med tallrikar, ...

Av Th - 5 november 2014 23:55

- Vilken lycka! Men tro inte USA går att rädda, USA är sedan länge förlorat.   - Myrorna ska upphöra i Stockholm, det är en verkligt sorglig nyhet. Birkastan som en gång för länge sedan var en trivsam och tilltalande stadsdel, tar ännu ett steg m...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards