Direktlänk till inlägg 12 november 2010

Skriva musik för studentorkester

Av Th - 12 november 2010 11:43

Man kommer pirr, pirr, pirrande, men utåt förhoppningsvis samlad, med noterna som man kämpat med i flera veckor, kanske månader.   
Man vet väl någorlunda att det kan bli vad man kallar bra här och var, men en diffus känsla av oavsiktlig misstro från orkestern kan inte förnekas.
Man ska nu börja repetera in det nya, och man måste ta det mycket försiktigt.


Det kommer att gnällas och klagas och kommenteras, inte av elakhet eller ondo, utan för att det helt enkelt finns massor av ställen där noterna kan tolkas på olika sätt, eller där man trots minutiösa genomgångar ändå har missat någon styrkebeteckning eller oktavplacering.


De moderna notskrivningsprogrammen kan göra mycket, men kan ibland tänka lite för mycket i den obevekligt matematiskt-logiska notsättningen.


Man drömmer om positiv respons och ibland kommer den, men det kan ta mycken tid.


Mitt första stora, fungerande arr (gissa vilket!) kom jag drattande med en vår, och redan från början kändes vissa positiva vibrationer och uttalanden som man aldrig någon sin glömmer. Det var i ett underbart avlägset Kårsdrag som liksom så många andra nu är försvunnet likt paleontologiska eror i jordens utvecklingshistoria.


Men sedan kom den tveeggade kalldushen, arret skulle inte få vara med på konserten, det skulle sparas till hösten, så att det kunde bli bättre inrepeterat.


Snyft.   


Senare fick arret vara med och detta i många lyckliga år.


Det var länge sedan, långt innan notprogrammen fanns, man skrev med blyerts på partiturpapper och sedan stämmorna med tusch, ibland snyggt och ibland förfärligt slarvigt.
Sådant går igen med åren. Nya musikanter som tycker sig ha varit med i större och bättre sammanhang vet minsann att besserwissra i all välmening.


Man måste faktiskt lära sig en del teori också. Ju fler instrument man har haft kontakt med, destu bättre är det.


Upplägget är ju superviktigt, formen alltså, kan man tänka sig en helhetsbild av det man presterat, som kommer att klinga inför publik bara i några minuter?


Instrumentblocken bygger verket: flöjt-klarinett, saxar, trumpeter, tromboner, eller egna hopmix av många slag...


Basstämman med ackord ska byggas rätt snart, även trummorna måste ha något, även om det mesta kanske blir rutinmässigt, förhoppningsvis svängigt komp.


Ändå finns det vissa instrument man gärna tar sist, och hur gör man, när det dyker upp viktiga instrument som man aldrig tidigare skrivit en ton för, basklarinett till exempel?


Och så är det citaten. Någon anförare i en annan studentorkester lärde mig ordet.
I en del arr lägger man in mer eller mindre ovidkommande inslag från helt andra kompositioner. Det får inte bli för mycket, men kan bli lustigt, särskilt när det gäller aktuella poplåtar, men kan också vara inslag från stora verk i den klassiska konstrepertoiren, för min del är det väl Sibelius som har fått den största äran.


Efter en föreläsning fick jag slutligen den lakoniska frågan:

- "Alltså, hur gör man?",

allmänt skratt...


Ja, det finns mycket att säga, men det tar vi en annan gång.


// Thom Bergh

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Th - 25 november 2014 12:49

Värk i magen. Barnmatsburk med smör o ett glas mjölk. Var tvungen att diska först, det var inte särkilt mycket, men måste göras ordentligt, jag fick till och med tillgripa tvålull. Barnmaten var pasta bolognese. Pasta, ett egendomligt ord som s...

Av Th - 23 november 2014 13:53

Jag måste tacka för alla positiva kommentarer till mina inlägg i denna sporadiskt uppdaterade blogg! Tyvärr förekommer även kommentarer där meddelaren tycks vara ur balans, kanske påverkad av för mycket jästa och destillerade drycker. Jag vet att j...

Av Th - 14 november 2014 15:49

Minns ej nåt riktigt liknande. Konstant snuva, hostar, nyser. Bafucin. Det är elfte dagen nu.   Jag litar på att det går över av sig själv.   För en vecka sedan hade jag såna smärtor av att svälja, att jag åkte in akut klockan fyra på mor...

Av Th - 12 november 2014 12:47

Så det kan bli. Stackars mänskligheten, ensam på sin planet här i universum, fanastiskt fixerad vid sin egen fortplantnings mekanismer.   Jag har nu äntligen gått igenom hela disken, När den har torkat ska jag kolla antalet objekt med tallrikar, ...

Av Th - 5 november 2014 23:55

- Vilken lycka! Men tro inte USA går att rädda, USA är sedan länge förlorat.   - Myrorna ska upphöra i Stockholm, det är en verkligt sorglig nyhet. Birkastan som en gång för länge sedan var en trivsam och tilltalande stadsdel, tar ännu ett steg m...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards