Alla inlägg den 28 april 2010

Av Th - 28 april 2010 08:28

Jenny Lind for flera gånger med dessa stora fartyg som började dyka upp på 1800-talet och i samband med mina sidor om henne gick jag till sjöhistoriska muséet igår för att leta efter Svithiod och Gauthiod i biblioteket och fann en hel del.


Man känner att det nu börjar bli för varmt för promenaden Östermalms torg - sjöhistoriska, och det dröjer inte länge förrän man ska tvingas må illa av nakna, rödmålade tår och ben som gjorts till skållade grissvålar. Suck.


Dessa stora och på sin tid högmoderna fartyg med sina gamla nordiska, manliga namn (Gauthiod = Götaland och Svithiod = Svealand) omtalades alltid som maskuliner till skillnad från de flesta andra fartyg och båtar.


Gauthiod var 45,14 m lång, 7,48 m bred och hade ett djupgående på 2,84 meter.

Både Gauthiod och Svithiod hade ångmaskiner som levererade blygsamma 120 hkr.


 

Hjulångarna fungerade utmärkt i sin utlandstrafik mellan Stockholm och Köpenhamn, Lübeck, London eller Southampton, men när propellern kom i praktiskt bruk ersattes de av andra fartygstyper.


På sjöhistoriska finns några skovelhjul och modeller som tydligt visar konstruktionen med pistonger lodrätt upp till vevar i hjulens drivaxel.


Vilket underbart museum detta är med sina stora resurser!   

Jag är med i marinmusei vänförening sedan många år, och nyttjar då och då förmånerna genom att besöka även Wasamuseet för att kolla hur det modifieras och utvecklas. Årskortet gäller dessutom för två personer vilket man med glädje nyttjar ibland.

För närvarande har sjöhistoriska museet en utställning med petterssonbåtar och man har roat sig med att visa upp en helt förfallen och orenoverad sak som byggdes i början av 1900-talet.

I en text i närheten konstaterar man att " På marinor och klubbvarv finns alltid ett undanskymt hörn där bortglömda båtar står och förfaller. Fransiga presenningar fladdrar i vinden och trötta pallbockar bågnar under mjuknande skrov. Det är lätt att bli beklämd när man konfronteras med en ensam, bedagad båt som passerat bästföredatum med flera år. Denna värld är full av brustna drömmar och insomnade projekt. Medvetandet om båtens existens har trängt in i hjärnans mörkaste vindlingar hos ägaren, för att till sist kanske försvinna helt. Den sorgsna båten ligger kvar där hon lämnats och undrar stilla var hennes ägare blivit av".   


Jenny Lind for senare också 1850 till Amerika från Southampton över Atlanten till New York med den stora och bekväma hjulångaren America. Hon skrev själv om fartyget: "...något mer storartat i den vägen lärer svårligen kunna i något land uppvisas". Ångaren mätte 300 fot i längd, 80 fot bredd och "inrett så magnifikt, att man ej kan tänka sig annat än att man är i ett rikt privathus".



Hjulångfartyget Gauthiod byggdes i Lübeck och sjösattes den 28 juli 28/7 1840, maskinerna tillverkades i Nyköpings mekaniska verkstad.


Den stolta Gauthiod blev slutligen sänkt vid Fjäderholmarna i Stockholm där han länge legat avriggad som pråm i slutet på 1860-talet.   


Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< April 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards