Direktlänk till inlägg 25 september 2011
Efter att av och till ha utsatts för ett tungt krångel från Bregottfabriken och Stockholms livsmedelsaffärer, lärde jag mig göra smöret själv, för att få en garanterat färsk och läcker produkt.
Jag använder en 600g ask extrasaltat Bregott i veckan, och har sedan länge konstaterat, att om tillverkningsdatum ligger längre bort i tiden än två veckor, börjar det smaka illa, det oxiderar tydligen på något vis.
Anledningen till att jag använder Bregott, är naturligtvis samma som när det lancerades, man kan bre det direkt, när det kommer ut kylen.
Äkta smör blir alldeles för hårt, det är föga lämpligt att ha i kylskåpet, om man vill ha det färdigt för användning, när man tar ut det.
Det smör vi gör själva har förvisso inte Bregottets kylskåpskalla lättbredbarhet, men smakar så fantastiskt gott, att det lönar sig att göra då och då.
I den här omgången använde jag en deciliter färsk vispgrädde.
Börja med att vispa grädden till hårt skum. Inget salt från början.
Fortsätt vispa tills det börjar komma skummjölk i bunken.
Fös ihop smöret till en klick med en slickepott, häll bort vätskan.
Knåda och arbeta smörklicken så att mera vätska kläms fram. Häll bort vartefter.
Tillsätt ett knappt kryddmått (mindre än en milliliter) salt.
Lägg smöret i rent tyg och vrid åt, för att dra ut mer vätska.
Klart! Läckert! En deciliter grädde räcker till flera smörgåsar med rikligt med smör.
Till eventuella användare av Farmville: Jag har från mycket välunderrättad källa fått erfara att när man uppnår maxnivån 100 HÄNDER INGENTING!
Värk i magen. Barnmatsburk med smör o ett glas mjölk. Var tvungen att diska först, det var inte särkilt mycket, men måste göras ordentligt, jag fick till och med tillgripa tvålull. Barnmaten var pasta bolognese. Pasta, ett egendomligt ord som s...
Jag måste tacka för alla positiva kommentarer till mina inlägg i denna sporadiskt uppdaterade blogg! Tyvärr förekommer även kommentarer där meddelaren tycks vara ur balans, kanske påverkad av för mycket jästa och destillerade drycker. Jag vet att j...
Minns ej nåt riktigt liknande. Konstant snuva, hostar, nyser. Bafucin. Det är elfte dagen nu. Jag litar på att det går över av sig själv. För en vecka sedan hade jag såna smärtor av att svälja, att jag åkte in akut klockan fyra på mor...
- Vilken lycka! Men tro inte USA går att rädda, USA är sedan länge förlorat. - Myrorna ska upphöra i Stockholm, det är en verkligt sorglig nyhet. Birkastan som en gång för länge sedan var en trivsam och tilltalande stadsdel, tar ännu ett steg m...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 | 8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|