Alla inlägg den 31 maj 2011

Av Th - 31 maj 2011 18:44

En god regel som man bara får mer och mer konfirmerad för varje period i livet.



Att laga en cykelhandbroms


Hur gör man? En mardröm in i ovissheten.


Skaffade en bit wire och en mothållshylsa, inte dyrt, tvärtom. Var uppe hos Rune och snackade en stund. Han har samma dialekt som Ulf Brunnberg i Jönssonligan. Vid midsommar far han ut till sitt ställe på Ljusterö, där vi var i förrgår! Så det kan va!


Tog in cykeln och hängde upp i dörrtrapetsen med listiga, beprövade   knopsystem. Gammal sjöscout, år efter år av minutiös båtskötsel.


Inspektion. Hur i helvete funkar det egentligen?


Uppe vid bromshandtaget sitter en fastsvetsad metallkula som via ett uttag från sidan föses in i bromshandtagets manöverskåra.


Uppe vid wirehöljet en mothållshylsa, liknande nere vid bromsklotsarna.
  

Hela principen alltså att man drar ut wiren och håller kvar höljet, så enkelt. Höljet är en stark stålfjäder på insidan. Det finns någon liknelse, man håller fast med ena handen och drar av med den andra, vad tänker jag på?


Men nu var den gamla wiren inte smord sedan många år och bromsklotspaketet inte heller. Allt kärvade totalt, bromsen helt oanvändbar.


Jag smorde den nya wiren med Conn trumpetfett och klotspaketet med ventilolja så att det lossnade, sedan med vanlig standardsmörjolja.


Nedre wireändan är fixerad med en 8 mm sexkantskruv. Nedre mothållet har en gängad hylsa med stoppmutter så att man kan spänna/justera wiren när den är monterad. Det gäller att hålla ihop bromsklotshållarna så att klotsarna hamnar cirka fyra millimeter från fälgen. Jag använde en liten snickartving, men det går att hålla ihop med ena handen, fast det är jobbigare.
    
Här syns hela bromspaketet med bromsklotsar och allt. På bilden till höger syns fästskruven längst ner(8mm hylsa) och justerskruven som wiren försvinner in i med sin låsmutter. I wireändan längst ner syns också det pånitade ändskyddet.


Spänn upp till lagom avstånd och fixera. Klipp av överflödig wire, en kraftfull stålavbitare behövs!

Ta ner cykeln, dra ut den till parkeringsplatsen.

Provkör.


Nedre wireändan är nu tvärt avklippt och bör skyddas med en fastnitad eller fastskruvad  hylsa, så att man inte riskerar att riva sig på wireändan! Tänk på det, Victor!


Tjolahopp!   


I övrigt är det lätt att konstatera att


Folk e inte kloka. 




Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards