Direktlänk till inlägg 28 juli 2013

Mejslar, utgifter, fasans värme och sönderfall

Av Th - 28 juli 2013 10:51

I nödfall ska man väl klara sig med en enkel hushållsmejsel, men för mera kvalificerade förband duger endast det absolut korrekt anpassade.

 

Jag äger två perfekta kryssmejslar, men hittar ingen av dem.

 

Är mitt i den senaste periodens oförutsedda, beklämmande utgifter, och inser att livet är svårt. Saker går sönder, lampor går sönder, man kommer helt enkelt inte undan.

 

Liksom man inte heller kommer undan detta 27-gradiga helvete vi lever i just nu. Vi väntar regn, men  prognosen är inte generös. Kanske, kanske möjligen kommer någon skvätt, i samma helvetes temperatur, framåt eftermiddagen. När man tittar på prognoserna förstår man att det är rimligt. En luftfuktighet på 42 procent, är väl inte det värsta man har hört talas om, men lidandet är hemskt.

 

För några veckor sedan blev apparaterna uppätna av hundar. Vilketdera man väljer, gäller här en mycket stor, oväntad och oplanerad utgift.

 

Min suveräna Siemensdammsugare, har börjat bete sig. Plötsligt en dag lossnade locket till tillbehörsfacket. En tid senare fastnade hastighetsreglaget. Varför händer sådant? Jag tror den nu står inställd på ett rätt högt värde, men inte max, alltså blir det ett matt dammsugande. Med åren börjar den dofta alltmer motbjudande, det är troligen en verklighet man inte kan undvika. Vad kostar en ny?

 

Gasen använder jag ibland, men vilken konsumtion jag än nyttjar, betalar jag lik förbannat samma dryga räkning på 300 varje månad. Det är faktiskt orättfärdigt. Var i andra sammanhang betalar man utan hänsyn till konsumtion? Jag minns med vemod de väl fungerande gaspoletterna. Jag minns dem väl. Här den enda bilden jag funnit.  Typisk var den där skåran. Men stoppade in poletten, och vred en liten metallratt, så att man hörde att poletten ramlade ner.


Detta är en bild av en gaspollet från Uppsala gasverk, men de från Stockholm var ganska snarlika.  

På gasmätaren satt några räknare med uppgift om hur många polletter den innehöll, konsumerad gas med mera. Denna sortens konsumtionsstyrda distribuering har funnits sedan i börnan av 1800-talet.

 

Saker som tar slut: gaspoletter, SL-biljetter, brännvin, tandkräm, grädde, mjölk, bensin, myggolja, diskmedel, tvättmedel, sköljmedel,  skor.

Nu var det så att man kunde köpa gaspoletter i en automat som tillhandahölls av gasverket. Den slarvmaja som antingen av ignorans eller slarv glömt att köpa poletter, fick finna sig i att gasen tog slut. Detta var nu något som var väldigt lämpligt att skicka ut barnen på. En gnällspik på internet har tagit detta som inteckning på hur eländigt allt var förr i världen. Det utskickade barnet kunde ju bli antastat av fula gubbar.

 

 

Sedan var det ett specialistläkarbesök. Jag hade inte råd, och skrev att jag inte kunde. Lik förbannat debiteras jag en kostnad på sexhundra kronor.

 

En morgon för två veckor sedan tändes inte akvariet. Det lyser med ett femton watts lysrör några timerreglerade timmar varje dag. Det är bäst för mig, och det är bäst för fiskarna. Det är ett vackert akvarium, välskött och trevligt, och jag har haft det här i sex år, sedan minsta barnet tröttnat, och modern hotat med försäljning.

 

 

Så i går morse när jag tände kronan i vardagsrummet, gick det inte. Rent mekaniskt satt tryckknappen fast. I morse var jag nere hos Clas i Sjön och köpte en ny dimmer, 500 kronor (!). Det är fruktansvärt. Dimmern är ett måste, sedan kronkopplingen upphörde vid senaste stambytet för sex år sedan. Svensk standard, jo-jo.

 

Den nyköpta dimmern har skruvar som kräver en speciell sorts kryssmejsel för att man ska klara vridmomentet, och inte deformera skruvarna, det blir värre och värre, förmodligen bättre och bättre, men vem har frågat efter det?

 

Tyngd av alltför hög temperatur i denna helvetes tid, är det väl bara att vänta. Jag kan inte montera den nödvändiga belysningen i vardagsrummet. Ont i huvudet, klåda, längtan efter frisk luft. För mig gäller kall luft, varje bit över sjutton grader är ett ofrånkomligt helvete last. Ett inferno. Hat. Något man inte kommer undan och inte kan skylla på något eller någon.

 

Nu klockan 12:27 ett rejält åskmuller! Måtte det komma regn också!


Jag monterade vardagsrumsbelysningen, fick avisolera kaplar, vira, skruva, sitta i obekväm arbetsställning. Först stänga av huvudströmmen förstås. Om jag nu kunde laga dammsugaren också, så... Fast jag hyser en rätt stor övertygelse om, att det nog behövs någon dyrbar reservdel, troligen är det väl tryckkontakten som spruckit, dammsugare är ju konstruerade på det sättet, inte ska man väl behöva böja sig ner och vidröra en strömbrytare, inte. Vad kostar en ny? En bra, ny dammsugare, i god kvalitet som fungerar?

 

Nu får det vara.

 

Regn, regn, regn, kom regn och svalka! Den här värmen är olidlig, huvudvärk, andningssvårigheter, dåsighet, indolens, tinnitus, allmänt obehag. Men jag tröstar mig med, att det säkert kommer bättre tider, och ser till att jag dricker tillräckliga mängder kall mjölk med kaviarmackor, för att hålla vätskebalansen.

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Th - 25 november 2014 12:49

Värk i magen. Barnmatsburk med smör o ett glas mjölk. Var tvungen att diska först, det var inte särkilt mycket, men måste göras ordentligt, jag fick till och med tillgripa tvålull. Barnmaten var pasta bolognese. Pasta, ett egendomligt ord som s...

Av Th - 23 november 2014 13:53

Jag måste tacka för alla positiva kommentarer till mina inlägg i denna sporadiskt uppdaterade blogg! Tyvärr förekommer även kommentarer där meddelaren tycks vara ur balans, kanske påverkad av för mycket jästa och destillerade drycker. Jag vet att j...

Av Th - 14 november 2014 15:49

Minns ej nåt riktigt liknande. Konstant snuva, hostar, nyser. Bafucin. Det är elfte dagen nu.   Jag litar på att det går över av sig själv.   För en vecka sedan hade jag såna smärtor av att svälja, att jag åkte in akut klockan fyra på mor...

Av Th - 12 november 2014 12:47

Så det kan bli. Stackars mänskligheten, ensam på sin planet här i universum, fanastiskt fixerad vid sin egen fortplantnings mekanismer.   Jag har nu äntligen gått igenom hela disken, När den har torkat ska jag kolla antalet objekt med tallrikar, ...

Av Th - 5 november 2014 23:55

- Vilken lycka! Men tro inte USA går att rädda, USA är sedan länge förlorat.   - Myrorna ska upphöra i Stockholm, det är en verkligt sorglig nyhet. Birkastan som en gång för länge sedan var en trivsam och tilltalande stadsdel, tar ännu ett steg m...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards