Direktlänk till inlägg 25 augusti 2012

Sommarpromenad o Breivik

Av Th - 25 augusti 2012 09:25

En underbar promenad denna perfekta sommar vi aldrig glömmer.

 

Varje dag omväxlande underbart sommarregn och växlande molnighet. Det var  länge sedan man upplevde en sådan palett av skönhet bland de magnifika molnen.

 

Jag längtade kalvragu med ris o currysås.

 

Och en god sockerkaka.

 

Bestämde mig för att för första gången på många år köpa ett halvfabrikat, mindes inte alls vad de kostade, men det visade sig inte vara särskilt dyrt. Man får ju räkna bort lite av arbetet och råvarorna.

 

Strosade bort till spiraltrappan upp till Sankt Eriksbron. Tänk att det krävs så mycket syrgas för att lyfta sina 75 kilo dessa futtiga tio meter! Man får gå långsamt och inse att musklerna måste få röra på sig.

 

Gick och funderade på stackars Breivik som ska få sin dom i dagarna. Diskussionen om han är sinnessjuk eller inte dominerar.

 

Hur kan det vara så intressant? Klart att karlen inte är riktigt klok, men samtidigt imponeras man ju av hans totala konsekvens i sin inställning.

 

Frågan är väl vad detta kan innebära i förlängningen. Han har ju själv valt bort sitt liv, men orsakerna till hans agerande kommer vi inte runt så lätt. Man behöver bara åka tunnelbanans apokryfiska linjer för att inse att vi är inne på helt fel spår.

 

Det är samma med de motbjudande Somalierna i en liten ort i Sverige. Vad i fridens namn har någon enda Somalier här att göra? Om man är så dum att man tror sig ha någon slags inneboende rätt att stödja sig på, borde man väl helst hålla käften helt enkelt.

 

Men ständigt tar någon i nyhetsredaktionerna upp frågan och försöker få politiker att uttala sig. Det är sannerligen inte svårt att inse att Sverigedemokraterna stadigt ökar, att de inte ökar fortare måste bero på att folk inte riktigt känner till dem. Det kan inte vara det minsta konstigt eller ens anmärkningsvärt, att ett parti som har som största uppgift att tillvarata sitt eget lands intressen ökar i jämn takt.

 

Så kom jag över bron i det fina vädret. Gick över gatan vid det gamla Kulturama där jag arbetade så många lyckliga år. Sände som vanligt en tanke till dessa gamla elever som kämpade med avistasången, hur gick det för er? Några få träffade jag slumpvis senare i livet, men de flesta är väl för alltid bortspridda.

 

Väl inne på Daglivs strosade jag fram till hyllorna med sköljmedel.

 

Jag bestämde mig för att se på hela butikens utbud med mina ögon från för trettio år sedan. Luktade mig igenom flaskorna, vilka vidriga dofter, omväxlande med hyfsat godtagbara. Jag är väldigt känslig för stanker. Om någon passerar i ett moln av parfym blir jag klart illa berörd. Om det händer i en buss, finns definitivt anledning att flytta på sig.

 

Nerför rulltrappan, båda sidorna späckade med spontanköpsvaror, det är så uppenbart att man skäms, en flicka framför greppade en bunt i förbifarten, strunt samma vad det var.

 

Jag gick fram till köttdisken och petade igenom de fladdriga plastsjoken som dom införde för någon månad sen. Jag var ute efter kalvkött, men det verkade vara dåligt representerat. Till slut fick jag efter många tankar och promenadsteg syn på en förpackning med kalvbitar. Jamen OK, det får duga, men hur ska man göra? Jag hade tänkt koka med lämpliga kryddor till en god buljong, det fixar sig.

 

Gick sedan runt och letade efter kakorna. Längst bort i en återvändsgränd fann jag dem och köpte en citronkaka.

 

Vid mejerihyllorna fann jag Bregott med tillverkningsdatum 15 augusti, bingo! Det är mindre än tio dagar sedan och då vet jag att det smakar gott.

Så en liter mjölk som vanligt, tog rulltrappan upp och fann en aktiv kassa.

 

Ut i sommaren igen och strosade framåt Sankt Eriksgatan i skuggsidan.

 

Alldeles efter bron något en aning ovanligt. Ett litet trehjuligt fordon som väntade på att göra en illegal usväng. Det var som en stor reklampelare med texten Jerjas kemtvätt, kostnadsfri leverans. Ja, det kanske kan locka kunder, om dom för tvätten hemkörd. Jag minns från jag var liten hur tvätten kom hem, någa struken och sorterad i sommardoftande buntar. Det var ute på någon gård i Roslagen den hade varit och hängt på tork i sommarvinden.

 

 

Jag gjorde sedan både kalvragu och citronkaka, och sedan har det gått en massa tid, och helt nya tankar har dykt upp, så det tar vi en annan gång.


 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Th - 25 november 2014 12:49

Värk i magen. Barnmatsburk med smör o ett glas mjölk. Var tvungen att diska först, det var inte särkilt mycket, men måste göras ordentligt, jag fick till och med tillgripa tvålull. Barnmaten var pasta bolognese. Pasta, ett egendomligt ord som s...

Av Th - 23 november 2014 13:53

Jag måste tacka för alla positiva kommentarer till mina inlägg i denna sporadiskt uppdaterade blogg! Tyvärr förekommer även kommentarer där meddelaren tycks vara ur balans, kanske påverkad av för mycket jästa och destillerade drycker. Jag vet att j...

Av Th - 14 november 2014 15:49

Minns ej nåt riktigt liknande. Konstant snuva, hostar, nyser. Bafucin. Det är elfte dagen nu.   Jag litar på att det går över av sig själv.   För en vecka sedan hade jag såna smärtor av att svälja, att jag åkte in akut klockan fyra på mor...

Av Th - 12 november 2014 12:47

Så det kan bli. Stackars mänskligheten, ensam på sin planet här i universum, fanastiskt fixerad vid sin egen fortplantnings mekanismer.   Jag har nu äntligen gått igenom hela disken, När den har torkat ska jag kolla antalet objekt med tallrikar, ...

Av Th - 5 november 2014 23:55

- Vilken lycka! Men tro inte USA går att rädda, USA är sedan länge förlorat.   - Myrorna ska upphöra i Stockholm, det är en verkligt sorglig nyhet. Birkastan som en gång för länge sedan var en trivsam och tilltalande stadsdel, tar ännu ett steg m...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20 21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards