Direktlänk till inlägg 14 juli 2012

Råttfångaren i Hameln

Av Th - 14 juli 2012 12:38

Inget nytt under solen!


För länge, länge sedan tyckte invånarna  i den medeltida tyska staden Hameln att det hade gått för långt. Råttorna hade tagit över totalt.

De fanns överallt, tog över och blandade sig i all verksamhet.

Man måste göra något åt saken.


I Stockholm och andra svenska städer på 1400-talet förekom något liknande.

Tyskarna  hade tagit över genom sin större skicklighet i handel och lurendrejeri.

Sten Stures tid stod till slut slaget vid Brunkeberg, och Sturarna vann till slut över de danska härarna som med båt tagit sig ända in i staden.

En lång tid av fred och uppbyggande i välstånd följde.


Sverige var på väg att gå under i invasionen av utlänningar, många gatunamn i Gamla stan i Stockholm minner ännu om denna förödmjukelsens tid.

Man fick ändra lagtexter så att ingen utländsk man längre skulle få inneha något högre ämbete.


I Stockholms stadslag infördes texten "Ej må eller skall någonsin någon utländsk man borgmästare eller rådman vara".

Sedan dess har Sverige en lång tid in på nittonhundratalet varit svenskt.


I dag har vi andra lagar som bromsar utvecklingen. Långsamt, långsamt börjar det dock att jäsa i de befolkningsgrupper som inte är så priviligierade, att de till och med kan tycka att råttor är gulliga.


På Hamelns i 1200-talet tid antog man erbjudandet från den långe smale mannen med sin förtrolllade pipa, som erbjöd sig att lura ut råttorna i floden, så att de skulle drunkna.


Han spelade och lurade miljoner råttor ner i vattnet att drunkna och förintas.

 


Men han fick inget betalt, som utlovat var, och lurade som hämnd alla stadens barn att drunkna på samma sätt, utom två, varav en var blind och en annan lam, som blev kvar för att kunna berätta vad som hade hänt.


En tänkvärd liknelse.


Nästan alla element i sagan föreligger i dagens Sverige. På ett eller annat sätt kommer naturligtvis stora förändringar att ske, men det finns stora problem.


Idag är det televisionen som är det ohyggliga råttanfallet, och bakom den finns tafatta programledare, USA och en stor del av det västerländska samhället, som tycker att råttor är så gulliga.


Ska det bli Kina och Ryssland som räddar oss? Kan vi betala för det, eller måste vi själva gå under?


  

Inget kul att gå under...


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Th - 25 november 2014 12:49

Värk i magen. Barnmatsburk med smör o ett glas mjölk. Var tvungen att diska först, det var inte särkilt mycket, men måste göras ordentligt, jag fick till och med tillgripa tvålull. Barnmaten var pasta bolognese. Pasta, ett egendomligt ord som s...

Av Th - 23 november 2014 13:53

Jag måste tacka för alla positiva kommentarer till mina inlägg i denna sporadiskt uppdaterade blogg! Tyvärr förekommer även kommentarer där meddelaren tycks vara ur balans, kanske påverkad av för mycket jästa och destillerade drycker. Jag vet att j...

Av Th - 14 november 2014 15:49

Minns ej nåt riktigt liknande. Konstant snuva, hostar, nyser. Bafucin. Det är elfte dagen nu.   Jag litar på att det går över av sig själv.   För en vecka sedan hade jag såna smärtor av att svälja, att jag åkte in akut klockan fyra på mor...

Av Th - 12 november 2014 12:47

Så det kan bli. Stackars mänskligheten, ensam på sin planet här i universum, fanastiskt fixerad vid sin egen fortplantnings mekanismer.   Jag har nu äntligen gått igenom hela disken, När den har torkat ska jag kolla antalet objekt med tallrikar, ...

Av Th - 5 november 2014 23:55

- Vilken lycka! Men tro inte USA går att rädda, USA är sedan länge förlorat.   - Myrorna ska upphöra i Stockholm, det är en verkligt sorglig nyhet. Birkastan som en gång för länge sedan var en trivsam och tilltalande stadsdel, tar ännu ett steg m...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6 7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards