Alla inlägg den 25 januari 2013

Av Th - 25 januari 2013 21:54

Nostalgi från en studentorkester.

 

Året var för länge sen.

 

Jag relativt ny i Kårsdraget, Stig nybliven anförare i Hornboskapen i Uppsala.

 

 


Stig Walldin, Hornboskapens anförare 1961. 

 

Vi seglade i min lilla blekingseka lite runt i Stockholms skärgård, och pratade förstås en hel del om våra respektive studentorkestrar.

 

 

Här en bild efter en återgivning av några bondgrabbar som nyfiket seglade i en eka av samma typ sommaren 1868 nära Östanå, där svenska flottan gjorde en manöver för Sveriges dåvarande konung.

 

 

 

Utgångspunkten var alltid min familjs sommarställe Vik i Wettershaga, där gårdens lador ännu stod kvar i samma skick sedan säkerligen hundra år.

 

 

Ladorna bakom Stig, missköttes, förföll och raderades, nu skulle ingen känna ige sig på denna bild tagen nedanför vår lilla parstuga.

 


 

Stig vid rodret någonstans långt ute på fjärdarna, sjökortet i knät och lämpliga kläder i det stilla duggregnet.

 

 

Vi övernattade alltid i tält, och tog oss en bumsing till maten lite då och då, till vilken vi sjöng små snapsvisor som var aktuella i respektive orkestrar.

 

  

Vi har förtöjt vid norra sidan av Brottö, tagit iland tält och saker, och planerat middagen. Det fanns gott om fina smultron som vi hade till dessert.

 

En sommar for vi långt ut till Röder och slog upp tältet i någon liten gräsplätt på den i övrigt tämligen bergiga ön nära hamnen. En kväll kom en motorbåt in och besättningen öppnade en sjöbod. Det var några medlemmar ur  Pelarorden, varav någon kom förbi och hälsade vänligt på oss. På kvällen var det fest, och man nyttjade en kort och effektiv snapsvisa som bestod av en försångare som sjöng ett kraftfullt och lagom långdraget ÅÅÅÅ, avslutat av allas klämmiga HEJ. Varefter supen hälldes i struparna.

 

Vi tog naturligtvis upp den effektiva ritualen, Stig tog med den hem till Uppsala och Hornboskapen, och många år senare berättade en hornboskapare att i orkesterns sångbok fanns den kortaste snappsvisan, med Stig Walldin som upphovsman: Å-hej.

 

Man undrar ju om snapsvisan finns kvar i någon sångbok, och om den fortfarande används.

 

   

  

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14 15
16
17
18
19 20
21
22
23 24 25
26
27
28
29
30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards