Direktlänk till inlägg 6 juni 2012

Att döda en myt

Av Th - 6 juni 2012 13:23

Löddermyten


Myten om raklöddret.

  

När jag var liten läste jag som alla andra Conan Doyle´s Sherlock Holmes.

 

Minns att jag vissa sena nätter läste och drömde hemska mardrömmar på nätterna, otäcka känslor som satt i många dagar.

 

De begynnande skräckupplevelserna man inte talade med någon om.

 

Mitt i början av en berättelse beställde den store detektiven dagens rakattiraljer av sin trogne betjänt.


Jag förundrade mig över de noga anbefallda omständigheterna, vattnet skulle vara exakt 37 grader varmt, och till det användes förutom rakkniv även rakborste och raktvål.

 

Senare i livet, när jag själv behövde raka mig, köpte jag raktvål och senare lödder på sprayburk, som jag sedan använde i många år, och ansåg vara en av de nödvändiga tillbehören i samband med dusch eller bad.

 

Jag minns en kommentar av en person som menade, att dessa sprayburkar räckte hur länge som helst.

 

Men man använde dem, år ut och år in. Nödvändiga, i varje fall om man använde rakhyvel, de elektriska apparaterna behövde ju inte sådana hjälpmedel.


 

En myt börjar krackelera




Men för några år sedan kom en vändning. Den borde ha kommit mycket tidigare, och även när den kom, ledde den enkla upptäckten till en rätt utdragen tveksamhet om sanningen i det självklara.

 

När man badar eller duschar i varmt vatten, räcker det med att låta det som ska rakas vara blött i cirka tre minuter.

 

Sedan har man några minuter på sig att raka av det som behövs med en hyvel, som inte ens behöver vara helt ny.

 

Skäggstråna blir uppenbarligen så uppmjukade att proceduren sker snabbt även med de grövsta strån.

 

När sedan skinnet eller stråna eller vad det nu är har börjat torka, är det kört, då går det inte längre, stråna har blivit hårda och det gör läbbigt ont att försöka få av dem med en hyvel.

 

Sedan kanske fem år, men inte mer märkligt nog, använder jag ingen annan raktvål än det lödder man ändå nyttjar vid vanligt dusch eller bad.



 

Myten är död!



Alla producenter av raklödder och liknande utför något som görs helt i onödan. Det behövs inte.

 

Detta är naturligtvis ingen hemlighet, men många tiotusentals människor på den här planeten är engagerade eller får sin utkomst i samband ned raktvålsframställning.




Jodå, utvecklingen kan ändra riktning!


 

Det ska löna sig att arbeta, men inte med vad som helst.

Allt är myter, vi är bevisligen för många, och vi försöker syssla med de mest vanvettiga onödigheter för att få in pengar från andra, som godtroget menar att de konsumerar nödvändigheter.

 

Så förändras världen och tror sig hela tiden bli bättre, det var inte bättre förr, utvecklingen går framåt och så vidare.

 

Jag tvivlar.

 

Om utvecklingen och framstegen och om något är bättre eller sämre, kan man utveckla hur mycket som helst, men alla ni kvinnor som envisas med att gå omkring med läskiga skållade grissvålar på sommaren, kan ju kanske spara in lite pengar på det.

 

Det gäller bara att acceptera tanken.


 

Tjoppa doj!


    

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Th - 25 november 2014 12:49

Värk i magen. Barnmatsburk med smör o ett glas mjölk. Var tvungen att diska först, det var inte särkilt mycket, men måste göras ordentligt, jag fick till och med tillgripa tvålull. Barnmaten var pasta bolognese. Pasta, ett egendomligt ord som s...

Av Th - 23 november 2014 13:53

Jag måste tacka för alla positiva kommentarer till mina inlägg i denna sporadiskt uppdaterade blogg! Tyvärr förekommer även kommentarer där meddelaren tycks vara ur balans, kanske påverkad av för mycket jästa och destillerade drycker. Jag vet att j...

Av Th - 14 november 2014 15:49

Minns ej nåt riktigt liknande. Konstant snuva, hostar, nyser. Bafucin. Det är elfte dagen nu.   Jag litar på att det går över av sig själv.   För en vecka sedan hade jag såna smärtor av att svälja, att jag åkte in akut klockan fyra på mor...

Av Th - 12 november 2014 12:47

Så det kan bli. Stackars mänskligheten, ensam på sin planet här i universum, fanastiskt fixerad vid sin egen fortplantnings mekanismer.   Jag har nu äntligen gått igenom hela disken, När den har torkat ska jag kolla antalet objekt med tallrikar, ...

Av Th - 5 november 2014 23:55

- Vilken lycka! Men tro inte USA går att rädda, USA är sedan länge förlorat.   - Myrorna ska upphöra i Stockholm, det är en verkligt sorglig nyhet. Birkastan som en gång för länge sedan var en trivsam och tilltalande stadsdel, tar ännu ett steg m...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6
7
8
9 10
11 12 13 14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards