Direktlänk till inlägg 9 september 2012

Risgrynsgröt och diskborstar

Av Th - 9 september 2012 12:49

Diskborstar och risgrynsgröt.

 

Diskborstarna är snabbt avklarade.

Skaffa inga billiga med smala, taniga handtag, utan välj en sådan med handtag som man kan hålla stadigt i.

För när man diskar, är det inte bara själva borsten man ska fästa sig vid utan greppet för handen, man måste kunna ta i lite grann, och för övrigt kunna arbeta bekvämt, vilket gäller alla slag av verktyg.

     

Den gula har ett handtag som duger, den röda är för smal och skär nästan in i handen om man måste ta i. Men billig var de förstås, typ 5 kronor för två stycken på IKEA.

 

 

Så var det risgrynsgröten.

 

Förra veckan när jag var löjligt dålig i magen, gjorde jag så kallat risavkok. Man tar nån dl ris och kokar i stort överskott av vatten och lite salt, så att det blir en rätt simmig vätska. Den ska fördragas av alla magar och jag tror det stämmer, men vilken diet, oj oj oj.

 

Men jag köpte grötris, och vad ska man med det om inte till gröt?

Risgrynsgröt.

Observera att  jag inte använder den moderna, enfaldiga förkortningen, liksom jag för övrigt inte heller använder det löjliga ordet gris i fläskprodukter, hur sant det än må vara. Det kanske var under den värsta fettskräckens dagar som man till och med försökte öka försäljningen genom att förfölja ordet fläsk.


Men fläsk är mycket gott, liksom alla dess sammansättingar som fläskkotlett, stekfläsk, fläsktärningar, sidfläsk, ja till och med det sista tycks långsamt ha flutit upp på ytan igen som rimmat sidfläsk, det enda rätta i äkta spaghetti carbonara, där ersättningen med bacon innebär en högst tragisk försämring. Bacon är gott, men en helt annan sak än rimmat sidfläsk.

 

För att koka en enda portion risgrynsgröt får man passa sig lite. För det första tar det tid, och för det andra gäller det att till varje pris undvika att det bränner fast, vilket är förfärligt. Det verkar som om risgrynen i sig har en stark limfunktion, så man får ofta ta i ordentligt när man ska diska grötkastrullen. Bäst är väl att göra det omedelbart efter koket.

 

Men risgrynsgröt med mycket kanel och socker är så pass gott, att man gott kan offra lite tid. Jag tror det är hyfsat nyttigt också, betänk att ris är en av jordens främsta livsmedel, och då gäller det verkligen många människor.

  

Till detta alltså kall mjölk, mjölken kall - gröten varm, det är modellen enligt den välkända kontrasternas regel. Samma regel gäller i modern godistillverkning, man kombinerar flera egenskaper såsom konsistenser, smaker och färg.

Faktiskt enormt läckert, fastän jag  tidigare var måttligt förtjust, jag tyckte det var för "grynigt". Många människor upplever något  positivt, som har med julen att göra, det är nog så i Sverige att vi under långa tider har betraktat risgrynsgröten som något lyxigt som hör julen til, något man kan bjuda tomtarna på, för att de ska bli riktigt nöjda och godmodiga.


Jag leker att jag är tomte bjuden på gröt, och känner värme och vänlighet i mitt sinne.


 

Till en enda portion har jag lärt mig göra så här:

 

0,4 dl ris

0,75 dl vatten.

Lite salt.

 

Koka under lock på svagaste låga i tio minuter. Nu är moment ett klart, och riset har börjat mjukna en liten aning.

 

Tillsätt 2 dl mjölk, koka upp och rör om samt

Koka under lock på svagaste låga i 40 minuter!

 

När dessa 40 minuter har gått, kan man räkna med att gröten är i stort sett klar, men ta av locket, rör om och kolla noga konsistens och smak, det kan hända att man måste koka i ytterligare fem minuter för att få den rätta konsistensen. Eller spä i lite mera mjölk. Möjligen en aning mer salt, men var försiktig med det!

 

Den ska vara som en gröt, inte för tjock och inte för lös.

 

Strö nu på massor av socker och malen kanel, och ät med kall mjölk, grynen gör att man får liksom tugga, men det är inget problem.

 

 

Sammanlagd tid alltså en timme kan man väl säga. Det är inte ofta moderna människor besvärar sig så mycket med en enkel lunchtillagning, men jag t ycker att det lönar sig.


Tjola hopp!

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Th - 25 november 2014 12:49

Värk i magen. Barnmatsburk med smör o ett glas mjölk. Var tvungen att diska först, det var inte särkilt mycket, men måste göras ordentligt, jag fick till och med tillgripa tvålull. Barnmaten var pasta bolognese. Pasta, ett egendomligt ord som s...

Av Th - 23 november 2014 13:53

Jag måste tacka för alla positiva kommentarer till mina inlägg i denna sporadiskt uppdaterade blogg! Tyvärr förekommer även kommentarer där meddelaren tycks vara ur balans, kanske påverkad av för mycket jästa och destillerade drycker. Jag vet att j...

Av Th - 14 november 2014 15:49

Minns ej nåt riktigt liknande. Konstant snuva, hostar, nyser. Bafucin. Det är elfte dagen nu.   Jag litar på att det går över av sig själv.   För en vecka sedan hade jag såna smärtor av att svälja, att jag åkte in akut klockan fyra på mor...

Av Th - 12 november 2014 12:47

Så det kan bli. Stackars mänskligheten, ensam på sin planet här i universum, fanastiskt fixerad vid sin egen fortplantnings mekanismer.   Jag har nu äntligen gått igenom hela disken, När den har torkat ska jag kolla antalet objekt med tallrikar, ...

Av Th - 5 november 2014 23:55

- Vilken lycka! Men tro inte USA går att rädda, USA är sedan länge förlorat.   - Myrorna ska upphöra i Stockholm, det är en verkligt sorglig nyhet. Birkastan som en gång för länge sedan var en trivsam och tilltalande stadsdel, tar ännu ett steg m...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
23
24
25 26
27
28 29 30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards