Direktlänk till inlägg 23 mars 2009
I dag har jag gjort kinabiff med hyfsat resultat.
Min yngste son har länge älskat denna anrättning. När vi någon sällsynt gång får den på en kinarestaurang, brukar det vara så, att om vi beställer en dyr buffé som består av tio rätter eller så, så tar han i stort sett endast en, nämligen biffen. Med böngroddar eller med bambuskott eller vilken variant det nu är.
I åratal har vi kämpat för att få fram det genuina alternativet, men alltid har det blivit en blek skugga av den dröm som ser så lätt ut när man ser den på näringsstället.
Jag har studerat ämnet en tid, och har nu börjat skönja en struktur som känns godtagbar och överblickbar. Kanske till och med godkänd. Det får vi se…
Principen är att man tillverkar tre objekt var för sig, tre objekt som slutligen blandas ihop och serveras med antingen kokt ris eller makaroner (nudlar kallar dom det för…).
De tre objekten är KÖTT, GRÖNSAKER och SÅS.
Kryddningen är rätt enahanda med små variationer, men det är just kryddämnena som är den stora grejen.
Vill du vara äkta, (och det vill du väl!), så ska du skaffa sesamolja, jordnötsolja, sojasås, ostronsås och risvinäger.
Standardkryddor till detta är vitlök, koriander och färsk ingefära som man river duktigt i ett lagom grovt rivjärn.
Allting balanseras sedan med salt och vitpeppar, det är viktigt och kanske annars glöms bort i mängden av nyupptäckta kryddelement.
Jordnötsoljan (peanut oil eller groundnut oil) har den stora fördelen att den går att upphetta tillräckligt mycket för att köttet verkligen ska bli stekt och inte bara lite mesigt kokt.
Stekpanna går förstås utmärkt, men det är ingen tvekan om att en wok med sina höga sluttande kanter är mycket lämpad för ändamålet.
En sak man måste tänka på är att jordnötsoljan har en tendens att stänka små heta droppar som kan vara nog så irriterande, om man inte har lämpade wokverktyg med långa skaft.
Förutom kött eller kycklingbitar ska man nu ha en mängd grönsaker av olika slag. Det mesta finns numera att köpa i välsorterade livsmedelsaffärer, ack vilken ljuvlig förkrigstid vi trots allt lever i!
Köp en röd paprika (red pepper), köp vitlök, chilifrukt, färsk ingefära, färsk koriander, salladslök (spring onion), böngroddar (färska eller burk i vatten) och/eller bambuskott (burk i vatten). De senare smakar då inte mycket, men är underbart bidragande till en karaktäristisk konsistens.
Du behöver en sil (durkslag) till köttet, en burk därunder till köttsaften du silar ifrån, en burk att blanda de hackade grönsakerna i, och en burk att blanda såsen i.
Nu åter till de tre ovannämnda receptobjekten:
KÖTTET (Jag använde strimlad lövbiff, går bra med fläsk också) marineras en stund i sojasås, sesamolja (ca 2:1), krossat vitlök, riven färsk ingefära och stekes (wokas) sedan i jordnötsolja med lite sesamolja för smakens skull i hög värme.
Köttet silas sedan av och skyn sparas för att senare användas i såsen.
GRÖNSAKERNA Paprika, chili, salladslök (kallas även vårlök - den ser ut som en förvuxen vårlök om du nu vet hur en sådan ser ut, även purjolök duger) skäres fint och stekes några minuter i jordnötsolja med sesamolja liksom köttet, fast lika hög värme behövs inte alls. Tillsätt hälften av den hackade koriandern (resten sätter du till när rätten är klar) och böngroddar/bambuskott endast 30 sekunder på slutet
Lägg grönsakerna till köttet.
SÅSEN. Så blandar man i någon lämplig mindre kastrull sojasås, ostronsås och risvinäger (4:2:1). En parallell till "vanlig" salladsås av olja och vinäger alltså.
Reducera (koka ihop) såsen, så att den blir lite tjockare och tillsätt skyn som du silade av efter köttstekningen.
Blanda nu ihop alltsammans och värm hastigt upp det. Här är förstås woken högst lämplig på grund av sin volym och form. Jag använde dock en stekpanna. Tillsätt slutligen resten av koriandern och servera med makaroner ("nudlar") eller ris.
Gick detta att begripa?
Jag för min del kokade lite basmatiris mot slutet, så att det blev lagom klart.
Man lär sig.
Alla dessa många nya moment går att sammanfatta, och att laga en jättegod orientalisk biff eller kyckling kan bli lika lätt och geschwint som bearnaisesås eller hollandaisesås från en helt annan kulinarisk del av världen . Om dessa senare läckerheter kommer nog en liten utredning lite senare.
God afton för idag säger jag!
Värk i magen. Barnmatsburk med smör o ett glas mjölk. Var tvungen att diska först, det var inte särkilt mycket, men måste göras ordentligt, jag fick till och med tillgripa tvålull. Barnmaten var pasta bolognese. Pasta, ett egendomligt ord som s...
Jag måste tacka för alla positiva kommentarer till mina inlägg i denna sporadiskt uppdaterade blogg! Tyvärr förekommer även kommentarer där meddelaren tycks vara ur balans, kanske påverkad av för mycket jästa och destillerade drycker. Jag vet att j...
Minns ej nåt riktigt liknande. Konstant snuva, hostar, nyser. Bafucin. Det är elfte dagen nu. Jag litar på att det går över av sig själv. För en vecka sedan hade jag såna smärtor av att svälja, att jag åkte in akut klockan fyra på mor...
- Vilken lycka! Men tro inte USA går att rädda, USA är sedan länge förlorat. - Myrorna ska upphöra i Stockholm, det är en verkligt sorglig nyhet. Birkastan som en gång för länge sedan var en trivsam och tilltalande stadsdel, tar ännu ett steg m...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | |||
16 |
17 |
18 | 19 | 20 |
21 | 22 |
|||
23 | 24 | 25 | 26 |
27 |
28 |
29 | |||
30 |
31 |
||||||||
|