Alla inlägg den 24 januari 2012

Av Th - 24 januari 2012 22:55

 Råkade av en händelse på ett program när jag var uppe hos kompisen, det var hyfsat vacker musik, lite slentrian med syntar och stråkar och långa toner  och en tjej som sjöng på någon dialekt.


Det visade sig vara ett norskt program om Hurtigruten.


Där ligger vi i lä! Något liknande kan vi aldrig få fram, och det behöver vi inte heller.


Även om man nog tröttnar på höga berg och djupa fjordar finns dock en hel del element som man helt enkelt inte kommer runt så lätt.


Så många vackra, duktiga, enkla, glada människor som besjälat sköter ett jobb dom troligen älskar.


Dessa massor av båtar i alla storlekar som tydligen följer med långa stycken.

Råseglare, snedseglare, roddbåtar, kanoter, plastmotorbåtar, vikingaskepp, små och stora handels- och passagerarfartyg, flodsprutor med enorma vattenstrålar i uppvisningssyfte. Halvnakna vattenskidåkare, vinkande grupper av cyklister på vägarna som går parallellt med fjordarna. Helikoptrar som flyger nära och vinkar. Spännande interiörer från bryggan titt som tätt.

 


De många blåsorkestrarna med eller utan drillflickor, som tutar okända glada, sannolikt norska originalmarscher och andra stycken.


Massor av flaggviftande människor på alla många broar som passeras.

 


Lustiga plakat och skyltar.


Skuttande troll till musik av Grieg. Folk utstyrda till pingviner, isbjörnar, allt.

 


Glada duktiga gymnastiktrupper som gör uppvisningar vid hamnarna.


Sångkörer av alla slag, med eller utan dirigenter.


Gammaldags hästskjutsar och så midnattsol halva resan


Och visst är vyerna jäkligt vackra, ofta rent av överväldigande.


Många vindparker med snurror för vindkraft.


Men mest imponerande är alla dessa norska flaggor i alla storlekar som man viftar med från båtar, bryggor, fönster, ställningar, torn, fyrar och avlägsna klippor.

 


Små flaggor, stora flaggor, fyrverkerier, båtsirener, kanonskott med stora häftiga rökmoln av svartkrut.


Stora bål med väldiga orange-röda lågor.

Det måste vara tusentals flaggor, här skäms man sannerligen inte för att visa sitt norska. Om någon skulle visa en Svensk flagga i Sverige, skulle han väl omedelbart stämplas som rasist, eller i varje fall främlingsfientlig. Det finns ju faktiskt fall där en man ombetts plocka ner sin svenska flagga på balkongen för att det skulle verka kränkande eller åtminstone irriterande för visa utlänningar.


Främling - ett negativt begrepp.

Fientlig – ett annat negativt begrepp

Två negativa påståenden ger ett positivt enligt logikens välbekanta lagar!


Passagerarna, många tyskar, lever mycket gott, med subtila frukostar, lyxiga måltider och diverse mysiga mellanmål.

På något ställe serverades pinfärska nykokta räkor på däck; någon turist gnällde ”jag smakade en, tyckte inte om det, vill inte ha mer, nää-e”.


Priserna ligger i tiotusenkronorsklassen men varierar beroende på hur långt man åker. Det finns massor av ställen där man kan embarkera och debarkera och många tar buss eller andra kommunikationer och gör extraturer lite här och var.


Skulle jag vilja åka Hurtigruten om jag hade råd? Ja, det är klart att det vore ett äventyr, tråkigt skulle man inte ha det, den saken är klar.



Av Th - 24 januari 2012 17:19

Ja, det finns många bilder från denna berömda inspelningsstudio, och här är den allra senaste.

Det kommer en s.k hemsida som man sa förr, och där kommer det att finnas gott om bilder, även av de duktiga artister som varit med på inspelningar i Studio 2.


Tro det eller ej, men här skapar vi nästan allt, från stråkkvartetter till jazz, pop och rocklåtar. Mest egna verk förstås, men understundom arrangemanger för olika orkesterkonstellationer till exempel Kårsdraget och nu senast Mein kleiner grüner Kaktus för den suveränt ungdomliga gubborkestern EXdraget med så många gamla Kårsdragare. Dom har konsert lördagen den 10 mars. Gå och lyssna, det brukar faktiskt hända lite trevliga saker under deras framträdanden!


 

Just nu här när bilden togs, lyssnar vi på Mendehlsons ljuvliga pianotrio i d-moll. Den gör sig med bra återgivning. Tänka sig att Maggo på piano en gång har framfört den inför publik!


De nya Pioneerhögtalarna är inkopplade, och som ett tillfälligt vemodsfyllt minne står de gamla kinesiska datorhögtalarna kvar där till vänster på varandra, innan de ska ut på marknaden igen. Dom funkade faktiskt, men för inspelning och kontrollyssning hade de ju förstås alltför dålig basåtergivning.


Det är mer vemod inbakade i dem, än bara tanken på de många år jag haft dem.


Mycket, så mycket, har nämligen hänt under den tiden.


Jag köpte dem på impuls i ett postkontor på Östermalm, de var inte dyra, och dessutom hade jag väl fått in lite deg för något, jag minns ej vad.


Det måste således ha varit innan posten försvann, och pengar var det väldigt längesedan jag hade.

Rheinfeldt och Co snodde ju mina intjänade ATP-poäng, det var nog inte så många som drabbades av det. Inte så många som var höginkomsttagare för fyrtio år sedan och sedan drabbats av omständigheterna. 

Utom typiskt jag då, förstås.

Det röstades igenom utan att någon hann tänka efter, och inte var det väl mycket kapitalisterna sparade in med denna avfilning av riksekonomin.


Men för mig är resultatet att det fattas sexhundra kronor varje månad. Varje månad!


Hur som helst hade högtalarna inbyggd förstärkare, volymkontroll och uttag för hörlurar, som jag en period använde rätt flitigt. Men Berghmeister har lärt mig att hörlurar är ett föga lämpligt instrument, när man ska redigera modern musik (ljud), där man ju dessutom bör ha kontroll över de korrekta panoreringseffekterna (stereo).


När jag komponerar, däremot, är det ju oftast för några som ska spela live efter noter, och då är det andra saker som gäller.


Jag har kollat TV4 NEVS, och det var då inget vidare. Det är förvisso typiskt att en sådan gnällspik som jag ska börja klaga direkt, men det går inte att låta bli.


Jag blir illa berörd av reklamen. Den sabbar allting.


Hallå, alla ni unga som har vuxit in i det utan att märka nåt, vakna och tänk efter!

Den tiden du sitter och blänger på illistig reklam för sånt du inte behöver, glider du långsamt närmare döden för varenda minut, varje sekund.


Man kan dra fram en liten fördel, men det är ett spin-off som ingen har planerat.

Reklamavbrotten kan nämligen nyttjas till kaffekokning eller toilettbesök, men vem fan skaffar nyckel till kompisens lägenhet för att gå på hans toilett eller koka kaffe medan TV:n står på? Va? Va? VA?


  



Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards