Direktlänk till inlägg 28 januari 2012

Nyttig kärlek

Av Th - 28 januari 2012 15:36

Några väldigt brukade för att inte säga missbrukade ord med delvis vag och odefinierad (obestämd) betydelse.


Det tycks ligga i sakens natur att just den här typen av ord också har många synonymer




Kärlek   


Kärlek till exempel. Vad betyder det? Rent allmänt är det något positivt, man lär sig tidigt hur det är att vara kär, i allmänt bruk betyder det väl helt enkelt att vara kåt, men det senare kanske mer bör föras över till den rent sexuella affektionen.


Dyrkan - en mycket stark tillgivenhet.

Böjelse - används mest för att uttrycka något som kan vara negativt också.

Lidelse - där är vi nära patos och högtravande affekt.

Svärmeri - till hör ungdomens ständigt omväxlande dragningar.

Sympati - är väl bara att hålla med om, än innerligt.

Ömhet - en vänlig omtankes yttring.

Deltagande - ja, det kanske mera är som en lättare sympati.

Tillbedjan - ligger ofta åt det rent religiösa hållet.

Begär - hör väl också hit, men innefattar också tanken på ett aktivt fasttagande, kan kanske leda till stridiga försvarsåtgärder.


Till kåtheten hör orden kättja och brånad, kanske i synnerhet när den är ny, i de unga åren, hos de flesta varelser leder den till potentiell fortplantning, som ju är fundamental för allas överlevnad. Den som inte kan fortplanta sig är definitionsmässigt död hur snäll, glad och trevlig han än är.


Om man pratar om kärlek och menar att kärleken är det högsta, att kärleken besegrar allt, att kärlek är det viktigaste i livet, då är man för det mesta på den säkra sidan, det finns knappast någon som skulle uppleva något negativt i ett allmänt uttalande som ”Störst av allt är kärleken”. Det skänker associationer av glädje och möjlig lycka, framgång, välgång, puss och kram.




Nyttig   


Så är det nyttigheten. Där är det nog mera odefinierat. Nyttig är så allmänt, men grundmeningen är väl också något positivt.


Duglig - nära till avsaknad av motsatsen. Ingradering i antingen-eller. Duglig eller oduglig.

Tjänlig - något går att använda utan problem. Gamle kung Gustaf den sjätte Adolf använde det uttrycket i familjekretsen när det serverades något mycket läckert, det var ”tjänligt till människoföda”. Roligt.

Ändamålsenlig - uppfyller vad man kan förvänta sig, egentligen inte nödvändigt vis något mer.

Brukbar - är ganska blygsamt och krasst. Rätt på, det funkar,OK.

Effektiv - är mera att något gör bra ifrån sig, fungerar som det ska i sina bästa stunder.

Hälsosam - något som kroppen eller delar av den mår bra eller bättre av.

Sund – lite allmänt på den rätta sidan, ingen sprit, inga cigaretter.

Fördelaktig - att något är bättre än något annat, kanske.

Lämplig – ett godtagbart alternativ.

Användbar – går att använda med viss fördel.


Detta ord slinker med i det mesta när man ska uttrycka egenskaperna hos något man anser värt att framhålla som något positivt.

Det är en oändlig radda av nyttigheter i marknadsföring och reklam.


Vi lever just nu i en tid där man framhåller cellulosakonstruktioner, alltså det som kommer från växtriket (grönsaker). Det är nog lite olyckligt, då denna cellulosa visserligen kan innehålla vatten med någon halt av näringsämnen, men i det stora hela inte är något annat än trä.


Brist på en del av de nyttiga näringsämnena kan leda till bristsjukdomar, men då ska det ha gått mycket långt. Vi vet att långvarig brist på askorbinsyra leder till skörbjugg vilket inträffade på isolerade skepp på långfärd.


Det finns en skröna om att det sista fallet av skörbjugg i Sverige skulle ha varit en uppsalastudent, som under lång tid levt på uteslutande pasta. En populär och understundom allena saliggörande synonym till vitaminerna är antioxidanter.



Om man inte konkret vill uttrycka hela raden om vad saken gäller, kan man ju ta till att det helt enkelt är nyttigt. Jaså, jaha, va bra! Smaskens! Man äter en apelsin från Italien eller en Kivifrukt från Nya Zealand, och känner hur sjukan falnar.


Det finns ju massor av vitaminer, spårämnen, kemikalier, de kommersialiserade hälsokostbodarna omsätter miljarder på att lura folk att stoppa i sig nyttiga saker.


Men mycket annat än mat kan vara nyttigt. Det tar vi i ett annat kapitel. Kanske.


Välkommen med flera synonymer till dessa brukade eller missbrukade ord!


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Th - 25 november 2014 12:49

Värk i magen. Barnmatsburk med smör o ett glas mjölk. Var tvungen att diska först, det var inte särkilt mycket, men måste göras ordentligt, jag fick till och med tillgripa tvålull. Barnmaten var pasta bolognese. Pasta, ett egendomligt ord som s...

Av Th - 23 november 2014 13:53

Jag måste tacka för alla positiva kommentarer till mina inlägg i denna sporadiskt uppdaterade blogg! Tyvärr förekommer även kommentarer där meddelaren tycks vara ur balans, kanske påverkad av för mycket jästa och destillerade drycker. Jag vet att j...

Av Th - 14 november 2014 15:49

Minns ej nåt riktigt liknande. Konstant snuva, hostar, nyser. Bafucin. Det är elfte dagen nu.   Jag litar på att det går över av sig själv.   För en vecka sedan hade jag såna smärtor av att svälja, att jag åkte in akut klockan fyra på mor...

Av Th - 12 november 2014 12:47

Så det kan bli. Stackars mänskligheten, ensam på sin planet här i universum, fanastiskt fixerad vid sin egen fortplantnings mekanismer.   Jag har nu äntligen gått igenom hela disken, När den har torkat ska jag kolla antalet objekt med tallrikar, ...

Av Th - 5 november 2014 23:55

- Vilken lycka! Men tro inte USA går att rädda, USA är sedan länge förlorat.   - Myrorna ska upphöra i Stockholm, det är en verkligt sorglig nyhet. Birkastan som en gång för länge sedan var en trivsam och tilltalande stadsdel, tar ännu ett steg m...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards